Bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia 2015
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaprezentowała temat przewodni World Health Day 2015 (Światowy Dzień Zdrowia), który przypada na 7 kwietnia 2015 roku. Tym razem będzie to „food safety” czyli bezpieczeństwo żywności. Problem bezpieczeństwa żywności często jest bagatelizowany, tymczasem WHO szacuje, że żywność uznawana za niebezpieczną jest przyczyną zgonu nawet 2 mln ludzi rocznie. Wśród czynników ryzyka wymienia się m.in. drobnoustroje chorobotwórcze (wirusy, bakterie) oraz substancje chemiczne, które łącznie mogą być odpowiedzialne za 200 różnych schorzeń, od biegunek aż po nowotwory!
Walka o bezpieczeństwo żywności to proces, który nie ma końca, a wszystko dlatego że wciąż pojawiają się nowe zagrożenia. Już teraz obserwujemy zmiany zachodzące
w środowisku naturalnym, uodparnianie się części drobnoustrojów na antybiotyki czy pojawianie się nowych, dotąd nieznanych patogenów. To wszystko sprawia, że bezpieczeństwo żywności, możliwość jej kontroli na każdym etapie produkcji „od farmy do stołu” to dzisiaj absolutna konieczność
.