Poradnik ”Żywienie dzieci w żłobkach”
Poradnik przeznaczony jest dla osób odpowiedzialnych za organizację żywienia dzieci w placówkach opieki nad dziećmi do 3 lat, jak również specjalistów sprawujących codzienną opiekę zdrowotną nad najmłodszymi w zakresie żywienia, takich jak: dietetycy, lekarze, pielęgniarki i położne.
Autorami opracowania pt.: „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń” są:
- prof. nadzw. dr hab. n. med. Halina Weker, Instytut Matki i Dziecka, członek Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”
- prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, Instytut Żywności i Żywienia, członek Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”
- prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, członek Zarządu „Zdrowe Pokolenia”
- dr inż. Anna Stolarczyk, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, członek Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”
- mgr inż. Agnieszka Domańska, Zespół Żłobków Miasta Stołecznego Warszawy
- mgr inż. Agnieszka Jeziórska, Miejski Zespół Żłobków w Lublinie
- mgr Nina Wojtyra, Stowarzyszenie Edukatorów Żywieniowych „Zdrowo Jemy, Zdrowo Rośniemy”
Za recenzję merytoryczną odpowiada dr hab. prof. nadzw. SGGW Jadwiga Hamułka.
Publikacja składa się z dwóch części:
Rozdział I: Zasady żywienia małych dzieci – podstawy teoretyczne.
Rozdział II: Praktyczne aspekty organizacji żywienia w żłobkach.
Załącznik:
1. Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń