ABC Zbierania grzybów
🍄 Z racji nadciągającego sezonu na grzyby 🍄
Przygotowaliśmy dla Was krótkie ABC zbieracza grzybów:
1️.Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.
2️.Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków nieznanych.
3️.Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym.
4️.Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Powstały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy – w ten sposób zabezpieczamy grzybnię.Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.
5️.Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków. W pojemnikach z tworzywa sztucznego (nawet koszykach!) grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
6️.Nie oceniamy nieznanych nam grzybów na podstawie smaku, ponieważ niektóre śmiertelnie trujące grzyby mają łagodny nie wyróżniający się smak (np. muchomor sromotnikowy) . Nie należy też wierzyć przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, po kontakcie z trującym lub niejadalnym grzybem.
7️.Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.
⚠️Pamiętaj⚠️
Nie wkładaj do koszyka grzybów, których nie jesteś pewien czy są jadalne, nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki.
⚠️Pamiętaj⚠️
Zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką, podwyższoną temperaturą. Należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Z porady w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów oraz przynależności gatunkowej można skorzystać w PSSE w Nowym Targu, ul. Jana Kazimierza 6 po wcześniejszym telefonicznym umówieniu sie z grzyboznawcą - Kierownik Sekcji Żywności, Żywienia i PU mgr Moniką Bugajską, tel. 18 266 31 65 wew. 306 od poniedziałku do piątku.
Link: https://grzybyjadalne.wordpress.com