Światowy Dzień bez Tytoniu

Światowy Dzień bez Tytoniu


 

 

Kiedy:  31 maja 2016 roku

 

 

O szkodliwości palenia powiedziano już wszystko i wiele razy, ale powtarzać wciąż trzeba. Temu służyć ma Światowy Dzień bez Tytoniu.

 

 

Święto obchodzone jest od  1987 r. Światowa Organizacja Zdrowia stara się uświadamiać

 i ostrzegać przed zgubnymi skutkami palenia tytoniu – głównie nowotworami płuc, przełyku, krtani, gardła czy trzustki. Na całym świecie po papierosy sięga regularnie ponad miliard osób, z czego ok. 200 mln to kobiety. Jeśli nie podjęte zostaną pilne działania zapobiegawcze, do roku 2030 tytoń może doprowadzić do zgonu ponad osiem milionów ludzi, z czego 2,5 miliona stanowić będą kobiety – ostrzega WHO

 

         Tegorocznym obchodom Światowego Dnia bez Tytoniu przyświeca hasło:

 

Jednolite opakowania wyrobów tytoniowych -Fakty i wyzwania”.

 

               Światowa Organizacja Zdrowia dąży do przygotowania państw członkowskich na wprowadzenie nowych, jednolitych, wystandaryzowanych opakowań wyrobów tytoniowych. Jednolite opakowania są ważnym środkiem zmniejszenia popytu na wyroby tytoniowe-zmniejszają  atrakcyjność papierosów, ograniczają stosowanie opakowań jako form reklamy i promocji wyrobów tytoniowych, a także zwiększają skuteczność profilaktyki i ostrzeżeń zdrowotnych. Jednolite opakowania nie zawierają logo, kolorów, firmowych obrazków lub informacji reklamujących/promujących dany wyrób tytoniowy.

 

 

Głównymi zamierzeniami tegorocznych obchodów Światowego Dnia bez Tytoniu są:

 

  1. Podkreślenie roli jednolitych opakowań jako części całościowego i wielosektorowego podejścia do ograniczania palenia tytoniu na świecie
  2. Dostarczenie rzetelnych i przekonujących informacji na temat jednolitych opakowań
  3. Zachęcenie państw członkowskich do wzmocnienia działań związanych z pakowaniem i etykietowaniem opakowań, a także ograniczenie reklamowania, promowania i sponsorowania wyrobów tytoniowych
  4. Pomoc państwom członkowskim przed ingerencją przemysłu tytoniowego w procesy polityczne związane z ujednoliceniem opakowań.

                    W związku z powyższym zachęcam do podejmowania działań edukacyjno- informacyjnych nt. skutków zdrowotnych, ekonomicznych i społecznych palenia tytoniu, używania papierosów elektronicznych oraz regulacji prawnych związanych z wejściem w życie nowej dyrektywy tytoniowej UE.

                            

                  

wyk. Anna Augustyn

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY JAKOŚCI WODY

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY JAKOŚCI WODY Z WODOCIAGU LOKALNEGO w Cichem - Szkoła Podstawowa nr 3- Ciche 611a 34-407 Ciche z dnia 05.05.2016r.

 

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Targu informuje odbiorców wody z wodociągu lokalnego w Cichem - Szkoła Podstawowa nr 3 - Ciche 611a, że przeprowadzone badanie laboratoryjne próbki wody pobranej w dniu 27 kwiecień  2016r. nie wykazało przekroczeń bakteriologicznych (bakterii grupy coli, Escherichii coli, enterokoków kałowych).

- Woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego.

 

 

 

                                             Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny                

                                                                        w Nowym Targu                                 

                                                                                  /+/                                            

                                                              z up.    mgr  Barbara Komperda                    

                                                          p.o. Zastępcy Państwowego Powiatowego           

                                                             Inspektora Sanitarnego w Nowym Targu            

Wstrzymanie przyjmowania próbek do badań

Wstrzymanie przyjmowania próbek do badań

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Nowym Targu informuje, że w związku z dodatkowymi dniami wolnymi przypadającymi na 3 i 26 maja 2016 r.

w celu zachowania postępowania zgodnego z procedurami badawczymi,

wstrzymane zostanie przyjmowanie próbek kału do badań w dniu

2, 24 i 25 maja 2016 r.

      

                                                                                                                           

 

                                           Państwowy Powiatowy              

Inspektor Sanitarny w Nowym Targu   

                                                                                                  /  +   /                        

mgr inż. Jolanta Bakalarz          

                    

                                                                                                                    

Zaproszenie na Konferencje

baner konferencja 

Szanowni Państwo,

serdecznie zapraszamy do udziału w Konferencji „Ponowoczesna profilaktyka. HIV – stare problemy, nowe wyzwania”, która odbędzie się w Krakowie w dniach 13-14 czerwca 2016 roku.

W trakcie konferencji zamierzamy koncentrować się na następujących obszarach:

        RZECZYWISTOŚĆ (trendy epidemiologiczne i ich konsekwencje dla zdrowia publicznego, badania społeczne w obszarze HIV, stan profilaktyki społecznej i medycznej w Polsce);

        POTRZEBY (potrzeby w zakresie profilaktyki zakażeń HIV oraz potrzeby szczególnych grup docelowych w zakresie profilaktyki (młodzież, kobiety i mężczyźni w różnym wieku, w tym 50+, kobiety planujące ciążę i ciężarne, osoby pozbawione wolności, osoby przyjmujące narkotyki, mniejszości seksualne);

        PRAKTYKA (sprawdzone oraz nowatorskie, uwzględniające nową rzeczywistość, metody profilaktyczne, profilaktyka poekspozycyjna, zagadnienia poradnictwa związanego z wykonywaniem testów w kierunku HIV, zaangażowanie w profilaktykę kadry pedagogicznej i medycznej, rola organizacji pozarządowych, samorządów oraz mediów w profilaktyce).

Konferencja pomyślana jest jako spotkanie teoretyków i praktyków. Dlatego oprócz sesji naukowych chcemy zaproponować warsztaty, które będą okazją do spotkania w mniejszym gronie i podzielenia się własnymi doświadczeniami dotyczącymi zagadnień profilaktyki HIV.

Do udziału w wydarzeniu chcielibyśmy zaprosić ekspertów i ekspertki z zakresu problematyki HIV, badaczki i badaczy z różnych dziedzin (medycyna, pedagogika, psychologia, socjologia, filozofia) zainteresowane/-nych zagadnieniami profilaktyki HIV, osoby działające w organizacjach pozarządowych, pracowniczki i pracowników instytucji samorządowych i rządowych, dziennikarki i  dziennikarzy, doktorantki i doktorantów, studentki i studentów a także osoby żyjące z HIV.

Organizatorami Konferencji są: Stowarzyszenie Profilaktyki i Wsparcia w zakresie HIV/AIDS „Jeden Świat”, Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA – Poland, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie.

Partnerem Konferencji jest Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Jagiellońskiego i Koło Naukowe Pedagogów Resocjalizacyjnych UJ.

 

MIEJSCE KONFERENCJI

Centrum Dydaktyczno-Kongresowe Collegium Medicum UJ, ul. św. Łazarza 16, Kraków

Sale Instytutu Pedagogiki UJ (część warsztatów), ul. Reymonta 4

WYSTĄPIENIA CZYNNE

Zachęcamy do zgłaszania czynnego uczestnictwa w Konferencji. Tematyka wystąpień powinna mieścić się w jednym z następujących obszarów:

  1. Postawy wobec problematyki HIV
  2. Zachowania ryzykowne w kontekście HIV
  3. Wybrane aspekty profilaktyki HIV (medyczne, pedagogiczne, psychologiczne)

 

WARSZTATY

Proponujemy* następujące warsztaty:

  1. Jak rozmawiać o seksie – edukacja seksualna a profilaktyka HIV.
  2. Profilaktyka HIV i/a uzależnienia.
  3. Drama jako forma profilaktyki.
  4. Poradnictwo okołotestowe (warsztat kierowany do lekarzy i studentów medycyny).
  5. Pomiędzy zdrowiem somatycznym a psychicznym i społecznym - jawne i ukryte konsekwencje kampanii profilaktyki zakażeń HIV.
  6. Różnorodności płciowe i seksualne w profilaktyce zakażeń HIV i poradnictwie. Praca z klientem transpłciowym.
  7. Kwestie prawne a profilaktyka zakażeń HIV.

*Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do rezygnacji z niektórych warsztatów (w przypadku zbyt małej liczby osób chętnych)

 

ZGŁOSZENIA

Formularz zgłoszeniowy: http://goo.gl/forms/YXC98GNouz

Formularz zgłoszenia proszę przesyłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Termin zgłaszania wystąpień: 20 kwietnia 2016 r.

Informacja o przyjęciu wystąpienia – do dnia 1 maja 2016 r.

Termin zgłaszania udziału biernego w Konferencji: 15 maja 2016 r.

Termin wpłat: 20 maja 2016 r.

KOSZT UDZIAŁU W KONFERENCJI

  pierwszy dzień drugi dzień oba dni
Uczestnictwo bierne – wpłaty do 10 kwietnia 90 zł 60 zł 120 zł
Uczestnictwo bierne – wpłaty po 10 kwietnia 120 zł 60 zł 150 zł
Uczestnictwo czynne 160 zł 60 zł 190 zł

 

Udział bierny: materiały konferencyjne + przerwa kawowa w 1 i 2 dniu i obiad w 1 dniu

Udział czynny: materiały konferencyjne + przerwa kawowa w 1 i 2 dniu oraz obiad w 1 dniu + publikacja w recenzowanej monografii

Numer konta: Stowarzyszenie Profilaktyki i Wsparcia w zakresie HIV/AIDS Jeden Świat, ul. Ściegiennego 89/28; 30-809 Kraków; Bank BGŻ: 37203000451110000003828320, tytuł przelewu: opłata konferencyjna

 

 

 

FORMULARZ ZGŁOSZENIA
Imię/imiona  
Nazwisko  
Afiliacja  
Stopień naukowy  
Telefon kontaktowy  
Adres e-mail  
Uczestnictwo w dniu pierwszy drugi oba dni
Forma uczestnictwa czynne bierne
Charakter wystąpienia teoretyczny empiryczny
Tytuł wystąpienia  
Współautorzy  
Wymagany sprzęt  
Abstrakt (ok. 250 słów)  
         

Formularz zgłoszenia proszę przesyłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Termin zgłaszania wystąpień: 20 kwietnia 2016 r.

Informacja o przyjęciu wystąpienia – do dnia 1 maja 2016 r.

Termin zgłaszania udziału biernego w Konferencji: 15 maja 2016 r.

Termin wpłat: 20 maja 2016 r.

Pliki do pobrania
Download this file (Formularz.doc)Formularz

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY JAKOŚCI WODY Z WODOCIAGU LOKALNEGO CICHE

 

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY JAKOŚCI WODY Z WODOCIAGU LOKALNEGO CICHE ZAOPATRUJĄCEGO W WODĘ DO SPOŻYCIA  SZKOŁĘ PODSTAWOWĄ NR 3 W CICHEM, Ciche 611a  Z DNIA   22.04.2016r.

 

 

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Targu informuje odbiorców wody z ww. wodociągu, że w dniu 22.04.2016r wydał decyzję o unieruchomieniu wodociągu lokalnego Ciche zaopatrującego w wodę do spożycia Szkołę Podstawową Nr 3 W Cichem, Ciche 611a  Przeprowadzone badania laboratoryjne próbek wody pobranej w dniu 20.04.2016r. wykazały zanieczyszczenie bakteriologiczne wody ( Escherichia coli, bakterie grupy coli) .

 

 

 Woda nie jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego.

 

 

 

    Państwowy Powiatowy

Inspektor Sanitarny

w Nowym Targu

/+/

mgr inż.  Jolanta Bakalarz

Podsumowanie Pikniku Zdrowia 2016

LOGOTYPY 2 WERSJA

 

 

21 kwietnia na nowotarskim Rynku miał miejsce Piknik Zdrowia pod hasłem Pokonaj Cukrzycę. Głównym Organizatorem akcji był Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Targu. Partnerem strategicznym: Urząd Miasta Nowy Targ, Państwowa Podhalańska Wyższa Szkoła Zawodowa,
II Liceum Ogólnokształcące w Nowym Targu i Miejski Ośrodek Kultury. Wydarzenie odbyło się pod patronatem Starosty Nowotarskiego oraz Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków i Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej. Patronat medialny nad wydarzeniem objął największy w Polsce portal dla diabetyków mojacukrzyca.org oraz Gazeta Krakowska.

Podczas Pikniku uczestnicy akcji mieli okazję sprawdzić poziom glikemii przygodnej, ciśnienia tętniczego krwi, zasięgnąć profesjonalnych porad dyplomowanych dietetyków z Polskiego Towarzystwa Dietetyki, specjalistów podologii z Centrum Podologicznego, a także lekarza diabetologa i pielęgniarek z PPWSZ. Dzięki uprzejmości Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków osoby chorujące na cukrzycę otrzymały zestawy jednorazowych igieł do iniekcji insuliny. II LO w Nowym Targu przekazało na poczet akcji zestaw materiałów edukacyjnych dotyczących cukrzycy, jej leczenia i prewencji, które zostały rozdystrybuowane wśród osób odwiedzających stoisko dietetyków. Wolontariusze z II LO przeprowadzali podczas Pikniku ankietę dotyczącą wydarzenia. Udało się zebrać ponad 150 wypełnianych formularzy, które posłużą do zaprojektowania kolejnych akcji profilaktyki prozdrowotnej.

Równocześnie w kilku w miejscach Nowego Targu, m.in. na telebimie Miejskiej Pływalni, dzięki zaangażowaniu Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej, wyświetlana była krótka prezentacja dotycząca cukrzycy typu II, jej powikłań oraz pierwszych niepokojących objawów choroby.
Wydarzenie na Rynku zostało uświetnione występami przedszkolaków z nowotarskiej placówki „Liwlandia”, zespołów młodzieżowych i regionalnych : Studio Piosenki Young Stars , Triola, Studio Piosenki „Septyma”, Młode Podhale oraz Big Band’u z Państwowej Szkoły Muzycznej w Nowym Targu.

                Szkoły Gastronomiczne i lokalni przedsiębiorcy prezentowali swoje produkty oraz zapraszali do ich degustacji. Każdy mógł również wesprzeć działania Fundacji im. Adama Worwy. Pod koniec wydarzenia odbył się pokaz stylizacji fryzur oraz wylosowano trzech szczęśliwców, którzy
w najbliższych dniach otrzymają przenośny system kontroli poziomu glukozy we krwi.

Na cukrzycę w naszym kraju choruje prawie 3 mln osób, z czego niemal jedna trzecia nie jest tego świadoma,  tym bardzie j konieczne jest prowadzenie działań podnoszących świadomość społeczeństwa o konieczności wykonywania badan profilaktycznych. Dzięki akcji  „Pokonaj cukrzycę” prowadzonej podczas Pikniku Zdrowia, badaniu poziomu cukru we krwi poddało się  645 osób.  Badanie ciśnienia CTK wykonano 550 osobom, głównie po 40 rż.

Liczba osób chętnych do skorzystania z bezpłatnych badań była spora. Przed namiotami, w których prowadzone były badania, gromadziły się kilkuosobowe kolejki. Badania te prowadzili dietetycy
z Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Instytut Nauk o Zdrowiu Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Targu  oraz personel  Medical Clinic Podhale.

 

 

 

 

Europejski Tydzień Szczepień 2016

 

Europejski Tydzień Szczepień 2016

24-30 kwietnia 2016

 

 

Głównym celem tej inicjatywy jest zwiększenie liczby osób zaszczepionych poprzez podniesienie wiedzy i świadomości społeczeństwa na temat znaczenia szczepień ochronnych dla zdrowia. W roku 2016 Światowa Organizacja Zdrowia szczególną uwagę poświęca działaniom dążącym do wyeliminowania odry i różyczki. Więcej informacji na temat obchodów znajdziecie Państwo na stronie WHO:

htt://www.euro.who.int/eiw2012 

 

Ulotka1

ulotka2

Wyniki Konkursu Plastycznego "Żyję bez uzależnień"

 

            Powiat Nowotarski  Logo PSSE

                                                                                      

 

KONKURS PLASTYCZNY

„ŻYJĘ BEZ UZALEŻNIEŃ”

PSSE w Nowym Targu zorganizowała  konkurs plastyczny pn. „Żyję bez uzależnień”, mającego na celu popularyzowanie zdrowego trybu życia bez uzależnień. Patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu Nowotarskiego, a nagrody dla laureatów konkursu zostały ufundowane z funduszy Samorządu Powiatu Nowotarskiego.

            Tematyka konkursu dotyczyła promowania zdrowego stylu życia bez stosowania używek tj.: alkoholu, papierosów, narkotyków, nowych środków psychoaktywnych tzw. dopalaczy . Adresatami konkursu byli uczniowie gimnazjów powiatu nowotarskiego , w tym uczniowie realizujący program „Znajdź właściwe rozwiązanie” oraz uczniowie szkół ponadgimnazjalnych powiatu nowotarskiego , w tym uczniowie realizujący program „ARS, czyli jak dbać o miłość”.  Zadaniem uczniów było wykonanie prac plastycznych składających się z symbolu graficznego oraz hasła promującego życie bez uzależnień.

            Na konkurs wpłynęły 36 prac z 10 gimnazjów oraz  15 prac z 4 szkół ponadgimnazjalnych. Komisja konkursowa wyłoniła laureatów:

KATEGORIA GIMNAZJA:

I miejsce: Szymon Szyszka-  kl. III

 

Zespół Szkół Podstawowo-Gimnazjalnych-Gimnazjum im. Wawrzyńca Spytka Jordana
w Spytkowicach

II miejsce: Mariola Misiniec  kl. II b

Gimnazjum im. Jana Pawła II

w Zubrzycy Górnej

III miejsce: Gabriela Topór- kl. I g

Zespół Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Skrzypnem, ul. Św. Jadwigi Królowej 128a

Wyróżnienie: Szymon Worwa –kl.II

Zespół Szkół Podstawowo-Gimnazjalnych-Gimnazjum im. Wawrzyńca Spytka Jordana

w Spytkowicach

Wyróżnienie: Julia Lenart-  kl. III 

Zespół Szkół Podstawowo-Gimnazjalnych-Gimnazjum im. Wawrzyńca Spytka Jordana

w Spytkowicach

Wyróżnienie: Katarzyna Miętus – kl. III

Publiczne Gimnazjum Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. Św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Starem Bystrem

Stare Bystre 347

Wyróżnienie: Natalia Abram - kl. III a

Gimnazjum nr 1 im. Obrońców Poczty Polskiej

w Gdańsku, ul. Jana Pawła II  40 Rabka-Zdrój

KATEGORIA SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE:

 I miejsce: Alicja Maniowszczak  kl.I a TE

Zespół Szkół Ekonomicznych w Nowym Targu

 ul. Kowaniec  125

II miejsce: Jolanta Zahora kl. III TAK/CTB

Zespół Szkół Technicznych i Placówek w Nowym Targu,

 ul. Wojska Polskiego

III miejsce: Aleksandra Cyrwus kl. I TAK/CTB

Zespół Szkół Technicznych i Placówek w Nowym Targu,

 ul. Wojska Polskiego

Wyróżnienie: Angelina Mika kl. III LO

LO Zespół Szkół Uzdrowiskowych w Rabce-Zdroju

Wyróżnienie: Anna Smela  kl.II

 

Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy- Jabłonce

ul. Szlachtowska 75B Szczawnica

 

Wyróżnienie: Aneta Słodyczka  kl.III

Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy- Jabłonce

 

ul. Szlachtowska 75B Szczawnica

oprac. Ewa Łapsa

OZiPZ

PSSE Nowy Targ

Galeria prac

Gimnazja

 

Szymon Szyszka I miejsce kat. gimnazjumMariola Misiniec II miejsce kat. gimnazjumGabriela Topór III miejsce kat. gimnazjumSzymon Worwa Wyróżnienie kat. gimnazjumNatalia Abram Wyróżnienie kat. gimnazjumKatarzyna Miętus Wyróżnienie kat. gimnazjumJulia Lenart Wyróżnienie kat. gimnazjum

 

 

 Szkoły ponadgimnazjalne

 

 

I miejsce Alicja ManiowszczakJolanta Zahora II miejsceAleksandra Cyrwus III miejsceAnna Symela WyróżnienieAngelina Mika WyróżnienieAneta Słodyczka Wyróżnienie

 

 

 

                                                                                                    

 

Piknik Zdrowia

 

SDZ plakat mniejszzy

 

 

 

 

21 kwietnia 2016 r. (czwartek) na płycie nowotarskiego Rynku w godz. od 11:00 - do 18:00
w ramach „Pikniku Zdrowia” organizowanego już drugi rok z rzędu przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nowym Targu, we współpracy z Urzędem Miasta
i Starostwem Powiatowym, prowadzone będą działania profilaktyczne i edukacyjne związane z tematyką Światowego Dnia Zdrowia przebiegającego w tym roku pod hasłem „Pokonaj cukrzycę”.
W ramach akcji profilaktycznej  będzie można zasięgnąć bezpłatnych porad lekarza diabetologa,  dyplomowanych dietetyków oraz podologa na temat stopy cukrzycowej. Dzięki zaangażowaniu Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej będzie można także wykonać badanie poziomu cukru we krwi, a dzięki uprzejmości II Liceum Ogólnokształcącego w Nowym Targu uczestnicy akcji będą mogli otrzymać materiały edukacyjne dotyczące cukrzycy.       
Na scenie odbywać się będą występy dzieci, młodzieży i zespołów muzycznych, które uświetnią wydarzenie.


W związku z tematyką SDZ, w dniu 7 kwietnia 2016 r. w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Targu odbyła się konferencja prasowa połączona z wykładem diabetologa nt. cukrzycy.

http://tvpodhale.info/tv/wydarzenia/Wiadomosci_57/2016___czwartek__-18600-1.html


W Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym  Nr 1 w Nowym Targu zorganizowano
w tym dniu akcję profilaktyczno-edukacyjną, podczas której uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładów eksperckich dotyczących prewencji cukrzycy typu II:        
http://podhale24.pl/szkola/artyku

Czytaj więcej...

Produkcja pierwotna

PRODUKCJA PIERWOTNA

O czym musi wiedzieć producent - rolnik?

Jednybez tytułu.JPGm ze sposobów zwiększenia dochodów, które cieszą się dużą popularnością wśród mniejszych gospodarstw jest sprzedaż produktów rolniczych bezpośrednio konsumentowi, z pominięciem pośredników. Należy jednak pamiętać, że wszystkie produkty muszą być wytwarzane i wprowadzane do obrotu zgodnie z obowiązującymi przepisami. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Targu przypomina o obowiązku rejestracji w Państwowej Inspekcji Sanitarnej działalności rolniczej polegającej m.in. na produkcji oraz wprowadzaniu żywności do obrotu na placu targowym – art. 61 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015  r., poz. 594 ze zm.).

 

 

Produkcja pierwotna

Produkcja pierwotna oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem. Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego – art. 3 pkt 17 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z dnia 1 lutego 2002 roku).

Sprzedaż bezpośrednia

Sprzedaż bezpośrednia to dokonywanie sprzedaży przez producenta małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego – art. 1 ust. 2 lit c Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 roku, str. 1).

Rejestracja i zatwierdzenie

formularz.jpg

Wnioski należy składać do właściwych państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych dla miejsca działalności rolniczej. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Targu urzędujący przy ul. Jana Kazimierza 6, na podstawie art. 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594 ze zm.). Brak złożenia wniosku o zatwierdzanie i/lub wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej może skutkować konsekwencjami w postaci kary pieniężnej – art. 103 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015  r., poz. 594 ze zm.).

Rejestracja (zatwierdzanie i/lub wpis zakładów) jest bezpłatna i odbywa się poprzez złożenie wniosku na urzędowym formularzu dostępnym na stronie internetowej:http://www.nowytarg.psse.alte.pl/index.php?id_kat=15 lub bezpośrednio w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Targu przy ul. Jana Kazimierza 6. Nie ma obowiązku rejestracji dla żywności produkowanej, przetwarzanej i przechowywanej w gospodarstwie domowym na potrzeby własne oraz do własnego spożycia w tym gospodarstwie. Istnieją dwa rodzaje wniosków:

   Wniosek o wpis do rejestru zakładów

   Wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów.

(Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106, poz. 730)).

Wniosek składają rolnicy prowadzący działalności w zakresie:

  • dostaw bezpośrednich (produkcja małych ilości surowców do konsumenta lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta, np. sprzedaż przez rolnika małej ilości płodów rolnych na targu),
  • gospodarstw agroturystycznych,
  • produkcji pierwotnej (oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych bez prowadzenia sprzedaży, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem. Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego).

Szczegółowe informacje można też uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Targu pod numerem telefonu: (18) 266-29-14, (18) 266-31-65.

Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej

dokumenty.jpgMając na względzie oczekiwania społeczne zgłaszane m.in. przez organizacje rolnicze oraz w celu ułatwienia stosowania ww. przepisów, a także ze względu na to, że dotychczas nie zostały opracowane krajowe wytyczne w tym zakresie zgodnie z przepisami art. 8 rozporządzenia nr 852/2004 w Głównym Inspektoracie Sanitarnym opracowane zostały: Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw

    Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Targu, informuje, iż w związku z corocznym sezonem zbiorów owoców miękkich należy zwrócić szczególną uwagę na obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej. W ostatnich latach obserwuje się bowiem problem rozprzestrzeniającego się ogniska wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) oraz licznych zakażeń u ludzi na terenie Unii Europejskiej, w tym również w Polsce. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny opracował strategie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w obszarze owoców miękkich:

    Obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej

Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy produkcji i sprzedaży bezpośredniej?

Pomieszczenia

magazyn.jpgPomieszczenia należy zabezpieczyć przed dostępem szkodników. Ściany, posadzki, sufity, drzwi i okna powinny być w dobrym stanie technicznym oraz łatwe do czyszczenia i dezynfekcji. Okna i drzwi powinny być szczelne. W miejscach prowadzenia sprzedaży bezpośredniej należy zapewnić wyodrębnione miejsce na sprzęt i środki do czyszczenia i dezynfekcji; co najmniej jedną umywalkę przeznaczoną do mycia rąk, z ciepłą i zimną wodą, zaopatrzoną w środki do mycia rąk i ich higienicznego suszenia; toaletę spłukiwaną wodą, której drzwi wejściowe nie otwierają się bezpośrednio do pomieszczenia, w którym znajdują się produkty pochodzenia zwierzęcego, wyposażoną w naturalną lub mechaniczną wentylację; toaletę spłukiwaną wodą, zlokalizowaną w pobliżu miejsca produkcji lub miejsca prowadzenia sprzedaży bezpośredniej oraz wyposażoną w naturalną lub mechaniczną wentylację.

 

Mycie, dezynfekcja, sprzęt

mycie.jpgMiejsca prowadzenia sprzedaży bezpośredniej wymagają starannego czyszczenia i dezynfekcji. Stanowiska do mycia i przygotowania produktów do sprzedaży powinny się znajdować w miejscu wydzielonym i oddalonym od umywalek do mycia rąk. Dezynfekcja drobnego sprzętu, w tym noży, powinna być przeprowadzana w wodzie, w temperaturze nie niższej niż 82 °C lub przy użyciu innej metody zapewniającej podobny skutek. Instalacje, urządzenia i sprzęty mające kontakt z produktami żywnościowymi powinny być wykonane z materiałów wykluczających możliwość zanieczyszczenia tych produktów oraz utrzymywane w dobrym stanie technicznym.

 

 

Przepisy prawne

Przepisy dotyckodeks.jpgzące sprzedaży bezpośredniej znajdują się w Rozporządzeniu MRiRW z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z dnia 12 stycznia 2007r.). Z kolei przepisy dotyczące dostaw bezpośrednich odnajdziemy w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112, poz. 774). Akty prawne zawierające przepisy sanitarne to Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r., str. 1), Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, a także Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015  r., poz. 594 ze zm.).

 

 

Witryna

Odsłon artykułów:
908585

Media społecznościowe

Kontakt

tel.: (+48) 222 500 115

fax: 18 266-97-77

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2024  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Nowym Targu