„Światowy Dzień Zdrowia”- 7 kwietnia pod hasłem: „ Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”
16 kwietnia 2015r. na nowotarskim rynku obyła się akcja edukacyjno-informacyjna z okazji obchodów „Światowego Dnia Zdrowia”, zorganizowana przez Powiatową Stacje Sanitarno-Epidemiologiczną w Nowym Targu we współpracy z Urzędem Miasta Nowy Targ oraz Starostwem Powiatowym w Nowym Targu. Tematem przewodnim przedsięwzięcia zgodnie z wytycznymi WHO było „Bezpieczeństwo Żywności”, a sama impreza przebiegała pod hasłem: „Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Do uświetnienia obchodów ŚDZ zaproszono przedsiębiorców i producentów artykułów spożywczych z terenu całego powiatu, aby zaprezentowali swoje wyroby. Na płycie nowotarskiego Rynku stoiska rozstawili m.in piekarze, producenci wędlin, oscypków, bryndzy, serów kozich. Prezentowali się również: Związek Podhalan, gospodarstwo agroturystyczne, nowotarska mleczarnia, szkoły gastronomiczne i koła gospodyń wiejskich. Ekspozycja wyrobów na stoiskach połączona była ze sprzedażą i degustacją produktów i przygotowanych potraw m.in. kanapek, sałatek, świeżych soków, pieczywa, wyrobów wędliniarskich, serów i oscypków. Mleczarnia nowotarska zaprezentowała swoje wyroby: mleko i przetwory mleczne. Restauracja Primavera serwowała przygotowywane na bieżąco na życzenie klienta świeże soki, sałatki owocowe i warzywne.
Spółdzielnia Socjalna „U Starosty” przygotowała w swojej ofercie tradycyjne dania mączne typu pierogi z różnym nadzieniem – szpinakiem, śliwką suszoną, pierogi ruskie, krokiety, a także świeże soki owocowe.
Obchody Światowego Dnia Zdrowia urozmaicone były występami dzieci z przedszkoli i uczniów szkół oraz występami kapeli góralskiej. Rodziny z dziećmi okupowały stoisko, przy którym nauczycielka z nowotarskiego przedszkola Liwlandia malowała dzieciom twarze. Firma „Smaki Zdrowia” oraz Młodzież z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy -Pienińskiej Szkoły Zawodowej, Centrum Kształcenia i Wychowania OHP Zasadniczej Szkoły Wielozawodowej w Jabłonce i Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, przygotowywała kanapki i pasty, którymi częstowano odwiedzających Rynek mieszkańców miasta i powiatu.
Kanapki wraz z młodzieżą przygotowywał również mieszkający w Nowym Targu finalista I edycji telewizyjnego programu kulinarnego Master Chef - Maciej Koźlakowski.
Cukiernicy Firma Kiedziuch - "Ciasteczka z Łapsz", oraz Cukiernia Marka i Agnieszki Arendarczyków, zaprezentowali swoje wyroby.
Dużym powodzeniem cieszyły się potrawy regionalne przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich ze Sromowiec Wyżnych i Maniów, a także przez panie ze Związku Podhalan. Ogromnym zainteresowaniem cieszyło się pieczywo nowotarskich piekarni z wieloletnią tradycją Państwa Iskrzyckich i Trzcińskich, a także wyroby wędliniarskie, które zaprezentowali właściciele Restauracji Rancho Lot i sklep mięsny „U Brodziatego” z Ostrowska. Rancho Lot zaproponowało również degustację i możliwość zakupu wędzonych w swojej restauracji pstrągów.
Do współpracy w realizację tematyki wpisującej się w tegoroczne obchody ŚDZ zaproszono także przedstawicieli lokalnych mediów i portali informacyjnych, instytucji samorządowych, NFZ i Śląskiego Centrum Rehabilitacji Uzdrowiskowej w Rabce-Zdroju.
Śląskie Centrum Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjne mające w zakresie swojej działalności leczenie otyłości u dzieci, oferowało porady dietetyka. Promowane były również badania profilaktyczne wykonywane przez Laboratorium Diagnostyczne Medical Clinic Podhale .
Swoje stoiska edukacyjne połączone z rozdawnictwem ulotek zorganizowała PSSE w Nowym Targu oraz NFZ Delegatura w Nowym Targu.
Na telebimie ustawionym na płycie Rynku emitowana była prezentacja „Bezpieczeństwo żywności” opracowana przez sekcję Higieny Żywienia Żywności i Przedmiotów Użytku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Targu oraz prezentacja nt. ekologicznych środków czystości Firmy Steam Power s.c.
Całą oprawę konferansjerską zawdzięczamy panu Adamowi Hajnosowi, który w bardzo elegancki, dowcipny i swobodny sposób prezentował wszystkich wystawców, zapowiadał występy dzieci i młodzieży i informował o przebiegu akcji oraz celach i założeniach Światowego Dnia Zdrowia. Pan Józef Szałwia zapewnił odpowiednie nagłośnienie podczas występów i całej akcji.
Szczególne podziękowania chcemy złożyć również na ręce władz miasta i powiatu dla Pana Burmistrza Grzegorza Watychy i Pani Wiceburmistrz Joanny Iskrzyńskiej-Steg, Pana Starosty Krzysztofa Fabera za pomoc w organizacji akcji, udostępnienie płyty rynku, wypożyczenie, ustawienie, demontaż stoisk i namiotów oraz wsparcie finansowe umożliwiające zorganizowanie tego wydarzenia. Dziękujemy również przedsiębiorcom: Panu Wojciechowi Rajskiemu i Panu Zbigniewowi Steskalowi za nieodpłatne udostępnienie swoich lokali znajdujących się na płycie Rynku.
Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w akcję, zarówno organizatorom, służbom porządkowym, instytucjom i placówkom oświatowo-wychowawczym jak i wystawiającym swoje produkty przedsiębiorcom, producentom.
oprac. Ewa Łapsa
Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia
PSSE Nowy Targu
Wykaz wszystkich stoisk
- Piekarnia – Iskrzycka Dagmara – degustacja i sprzedaż pieczywa bez konserwantów, polepszaczy i na naturalnym zakwasie.
- Piekarnia Trzcińscy - Bartłomiej Trzciński - degustacja i sprzedaż pieczywa bez konserwantów, polepszaczy i na naturalnym zakwasie.
- Wędliny „U Brodziatego” – Kruczek – degustacja wyrobów wędliniarskich według domowych receptur.
- Gospodarstwo agroturystyczne (Koła Gospodyń Wiejskich z Maniów i Sromowiec Wyżnych) - Barbara i Andrzej Mikołajewicz – degustacja regionalnych potraw oraz sprzedaż pesto z pokrzywą ze szpinakiem.
- Pokaz gotowania – Maciej Koźlakowski finalista I edycji telewizyjnego programu kulinarnego Master Chef.
- Zakład Mleczarski w Nowym Targu – sprzedaż i degustacja wyrobów z Nowotarskiej Mleczarni.
- Kazimierz Furczoń – stoisko z oscypkami i innymi serami owczymi - degustacja
- i sprzedaż.
- Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Nowym Targu – stoiska edukacyjno-informacyjne, rozdawnictwo ulotek.
- Narodowy Fundusz Zdrowia - Małopolski Oddział Wojewódzki - Delegatura w Nowym Targu - Krystyna Pysz-Węglarz – informacje dla pacjentów.
- Anna Przygodzka ,– laboratorium diagnostyczne –informacje na temat badań.
- Gastronomia Rancho „Lot” Nowy Targ – degustacja wędlin, ryb.
- Spółdzielnia Socjalna „U Starosty” Prezes Jolanta Brzyzek – degustacja potraw.
- Iwona Arendarczyk - Ciastkarnia – degustacja ciastek.
- Śląskie Centrum Rehabilitacyjno-Uzdrowiskowe - dr Barbara Bajda – zdrowa żywność (porady dietetyka, promocja książki).
- Restauracja Primavera – soki warzywne, owocowe, sałatki z owoców i warzyw.
- Kiedziuch - „Ciasteczka z Łapsz"- degustacja.
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego - Stanisława Bulanda – pokaz gotowania, przygotowanie past, kanapek, sałatek do degustacji.
- Zespół Szkół Technicznych i Placówek w Nowym Targu - występy wiersze, piosenki o zdrowiu.
- „Smaki Zdrowia”- Agata Pawluśkiewicz.
- Fundacja im. Adama Worwy – Jolanta Łapsa, Alicja Chodorowicz - sprzedaż artykułów i ziół, w celu zasilenia konta Fundacji
- Firma Steam Power s.c.Tomasz Rajski – sprzedaż ekologicznych śrdków czystości, prentacja nt. Środków czystości nie zawierających chemii.
- Przedszkole „Liwlandia i Przedszkole Prywatne w Waksmundzie”- Marzena Kruczek, Ewa Myrda - występy dzieci.
- Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy - Pienińska Szkoła Zawodowa - przygotowanie potraw połaczone z degustacją.
- Centrum Kształcenia i Wychowania OHP Zasadnicza Szkoła Wielozawodowa w Jabłonce - przygotowanie potraw połaczone z degustacją.
- Związek Podhalan – sprzedaż i degustacja regionalnych potraw.