Kampanie społeczne

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu przypada zawsze w trzeci czwartek listopada. Święto narodziło się z inicjatywy dziennikarza Lynna Smitha, który w 1974 roku zaapelował do czytelników swojej gazety, aby przez jeden dzień powstrzymali się od palenia  papierosów. W efekcie, aż 150 tysięcy ludzi spróbowało przez jedną dobę wytrzymać bez sięgania po papierosa.

W wyniku  powodzenia w/w przedsięwzięcia  Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem uznało trzeci czwartek listopada za Dzień Rzucania Palenia. Idea dnia, w którym zachęca się palaczy do zerwania z nałogiem, przyjęła się także w innych krajach, od 1991 także w Polsce. Oczywiście 24 godziny nie wystarczą – mają jedynie zachęcić do całkowitego porzucenia nałogu.

 

Światowy Dzień bez Tytoniu

Corocznie, począwszy od 1988 roku -  31 maja -  obchodzony jest Światowy Dzień bez Tytoniu. Realizowana akcja jest częścią programu Europy wolnej od dymu tytoniowego, która  został przyjęta na Konferencji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Podstawowym celem podejmowanych działań jest  zwrócenie uwagi na aspekty zdrowotne, społeczne, ekonomiczne palenia tytoniu.

 

Światowy Dzień Zdrowia – 7 kwietnia

Na pamiątkę powstania  Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – 7 kwietnia każdego roku obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Jego celem jest zwrócenie szczególnej uwagi społeczności międzynarodowej na największe zagrożenia dla zdrowia publicznego oraz pojawiające się nowe problemy zdrowotne społeczeństw na całym świecie. Corocznie WHO określa nowe hasło poruszające najważniejsze kwestie zdrowotne. W 2013 r skupiono się na problemach związanych z chorobami układu krążenia – „Zdrowe bicie serca”.

Bezpieczeństwo żywności

 

Bezpieczeństwo żywności tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia 2015

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaprezentowała temat przewodni World Health Day 2015 (Światowy Dzień Zdrowia), który przypada na 7 kwietnia 2015 roku. Tym razem będzie to „food safety” czyli bezpieczeństwo żywności. Problem bezpieczeństwa żywności często jest bagatelizowany, tymczasem WHO szacuje, że żywność uznawana za niebezpieczną jest przyczyną zgonu nawet 2 mln ludzi rocznie. Wśród czynników ryzyka wymienia się m.in. drobnoustroje chorobotwórcze (wirusy, bakterie) oraz substancje chemiczne, które łącznie mogą być odpowiedzialne za 200 różnych schorzeń, od biegunek aż po nowotwory!

Walka o bezpieczeństwo żywności to proces, który nie ma końca, a wszystko dlatego że wciąż pojawiają się nowe zagrożenia. Już teraz obserwujemy zmiany zachodzące
w środowisku naturalnym, uodparnianie się części drobnoustrojów na antybiotyki czy pojawianie się nowych, dotąd nieznanych patogenów. To wszystko sprawia, że bezpieczeństwo żywności, możliwość jej kontroli na każdym etapie produkcji „od farmy do stołu” to dzisiaj absolutna konieczność

.

Pliki do pobrania
Download this file (bezpieczna_zywnosc.pdf)Bezpieczna Żywność

Styczeń 2014 roku - w 20 polskich miastach startuje kampania medialna pod hasłem „Zaszczep

INFORMACJA PRASOWA

 

Styczeń 2014 roku - w 20 polskich miastach startuje kampania medialna pod hasłem „Zaszczep
w sobie chęć szczepienia”
, której celem jest promocja szczepień ochronnych oraz podniesienie świadomości społeczeństwa w zakresie zapobiegania chorobom zakaźnym. Inicjatorem kampanii adresowanej do ogółu społeczeństwa jest Główny Inspektorat Sanitarn
y.

 

W Polsce szczepienia ochronne wykonywane są w oparciu o ustawę z dnia 5 grudnia 2008r.
o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U. 2013 r. poz. 947). Program Szczepień Ochronnych zawiera listę szczepień obowiązkowych (bezpłatnych) oraz zalecanych (płatnych) i jest aktualizowany każdego roku. Szczepienia obowiązkowe są prowadzone zgodnie z aktualnym kalendarzem szczepień od chwili narodzin dziecka aż do 19 roku życia oraz u osób narażonych w sposób szczególny na zakażenie (personelu medycznego, opiekunów, nauczycieli, osób dorosłych w celu uodpornienia, kobiet w wieku rozrodczym, osób przewlekle chorych i starszych oraz osób podróżujących za granicę). Nie zaszczepienie zdrowego dziecka naraża je na zachorowania na groźne choroby oraz niesie za sobą możliwość wystąpienia skutków ubocznych ciężkich chorób zakaźnych.

 

W ramach miesięcznej kampanii odbędzie się emisja spotów edukacyjnych na nośnikach LCD
w środkach komunikacji miejskiej w Bydgoszczy, Świdnicy, Kielcach, Legnicy, Łomży, Nowym Sączy, Opolu, Poznaniu, Pile, Szczecinie, Zielonej Górze, Wrocławiu, Białej Podlaskiej, Chełmie, Jeleniej Górze, Białymstoku, Skierniewicach, Kędzierzynie Koźlu, Koninie oraz Gdyni.

Więcej informacji na temat szczepień, znajdą Państwo na stronie:
www.szczepienia.gis.gov.pl
www.szczepienia.pzh.gov.pl

 

https://www.youtube.com/watch?v=QrIC33pf7nc

 

 

 

Spot informacyjno-edukacyjny
http://albumy.net/pub/szczepienia/wirusy_1_2.html

Pliki do pobrania
Download this file (Ulotka o grypie.pdf)Ulotka o grypie

Światowy Dzień Rzucania Palenia- 20 listopada 2014

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Nowym Targu i Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy, 20 listopada 2014 zorganizowali akcję edukacyjną związaną z obchodami Światowego Dnia Rzucania Palenia, w której udział wzięli wszyscy uczniowie Pienińskiej Szkoły Zawodowej oraz zaproszeni uczniowie Publicznego Gimnazjum im. ks. prof. Józefa Tischnera w Szczawnicy. Ogółem w akcji uczestniczyło ponad 100 osób.

Pracownicy  Sekcji  Oświaty  Zdrowotnej i  Promocji Zdrowia PSSE w Nowym Targu przekazywali treści edukacyjne w zakresie profilaktyki palenia  tytoniu oraz rozprowadzali ulotki tematyczne.

Palący uczniowie Pienińskiej  Szkoły Zawodowej wypełniali test uzależnienia od tytoniu oraz test motywacji do zaprzestania palenia. Wszyscy otrzymali interpretację wyników testu.

Podczas akcji uczniowie mieli możliwość obejrzenia prezentacji multimedialnych oraz spotów dotyczących problematyki uzależnienia od tytoniu..  Odbyły się zajęcia warsztatowe w grupach, w których uczniowie szkoły zawodowej wspólnie z uczniami Gimnazjum przygotowywali plakaty
z hasłami i scenki profilaktyczne.

Młodzież z Pienińskiej Szkoły Zawodowej przygotowała i przedstawiła inscenizację dla wszystkich zaproszonych gości.W całej szkole wyeksponowano plakaty antynikotynowe dostarczone przez pracowników Inspekcji oraz hasła zniechęcające do palenia. Każdy z uczestników oraz pracowników szkoły otrzymał przygotowany wcześniej tzw. „papieros
z morałem”.

Głównym celem akcji antytytoniowych organizowanych w tych dniach jest zachęcenie palaczy do zerwania z nałogiem i pomoc osobom chcącym rzucić palenie.

         Celem tej akcji była również edukacja uczniów w zakresie szkodliwości palenia tytoniu oraz ograniczenie liczby uczniów palących czy podejmujących próby palenia papierosów poprzez:

  • poszerzenie informacji na temat zdrowia oraz kształtowanie postaw odpowiedzialnych za własne zdrowie
  • uświadomienie, że palenie tytoniu jest szkodliwe dla zdrowia
  • uwrażliwienie na szkodliwe działanie dymu papierosowego związane
    z biernym paleniem
  • wykształcenie umiejętności radzenia sobie w sytuacjach, gdy inni ludzie przy nas palą.

         Akcja odbyła się dzięki współpracy Państwowej Inspekcji Sanitarnej
z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy i Pienińską Szkołą Zawodową. Serdecznie dziękujemy za współpracę w organizacji akcji
i zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.

 

oprac. Ewa Łapsa

Witryna

Odsłon artykułów:
859133

Media społecznościowe

Kontakt

tel.: (+48) 222 500 115

fax: 18 266-97-77

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2024  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Nowym Targu